- De voormalige Spaanse koning Juan Carlos (82) verlaat Spanje.
- In juni opende het Spaanse hooggerechtshof een onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij een contract rond een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië.
- Een Spaans bedrijf sleepte de opdracht in de wacht. Juan Carlos wordt ervan verdacht daar 100 miljoen dollar voor te hebben ontvangen.
- De huidige koning Felipe VI kwam steeds verder onder druk te staan om afstand te nemen van zijn vader. Hij verwelkomt zijn vertrek.
De van corruptie verdachte Spaanse ex-koning Juan Carlos heeft besloten Spanje te verlaten, schrijft hij in een brief aan zijn zoon Felipe die is gepubliceerd op de website van het Spaanse Koninklijk Huis. Volgens de Spaanse krant El Mundo is hij het land al uit.
Portugese media melden dat hij in Estoril is, 20 kilometer ten westen van Lissabon. Hij heeft daar in de Villa Giralda ook een deel van zijn jeugd doorgebracht en woonde er langere tijd voor hij in 1975 de troon besteeg.
De Spaanse krant La Vanguardia meldt dat de koning verder weg is. Hij zou Madrid zondag al hebben verlaten en na een nachtje te hebben doorgebracht in Galicië via Portugal naar de Dominicaanse Republiek zijn gevlogen.
Het zou niet voor het eerst zijn dat Juan Carlos zich even terugtrekt in een luxeoord in La Romana in het oosten van het Caribische land. Hij zou daar nu enkele weken willen blijven voor hij besluit waar te gaan wonen.
Corruptie-onderzoek naar Juan Carlos
In juni opende het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek naar de betrokkenheid van de ex-koning (82) bij een contract rond een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Een Spaans bedrijf sleepte de opdracht in de wacht. Juan Carlos zou daarvoor 100 miljoen dollar hebben ontvangen.
Het is nog niet duidelijk in welk land Juan Carlos na 58 jaar in het paleis La Zarzuela gaat wonen. Zijn beslissing om Spanje te verlaten is volgens het officiële bericht vrijwillig.
In zijn brief stelt Juan Carlos dat hij "de Spanjaarden, hun instellingen en u als koning zo goed mogelijk van dienst" wil zijn. Hij spreekt over een weloverwogen beslissing om in ballingschap te gaan.
Een advocaat van de voormalige koning zegt dat Juan Carlos mee zal blijven werken aan het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem loopt.
Uitdijend schandaal
Spaanse media kwamen de laatste tijd regelmatig met nieuwe onthullingen over dubieuze geldstromen rond Juan Carlos. Koning Felipe VI kwam steeds verder onder druk te staan om meer afstand te nemen van zijn vader om zo te voorkomen dat het uitdijende schandaal zijn eigen positie en die van de monarchie aantast.
Volgens El País verwelkomt de huidige koning het vertrek van zijn vader.
Juan Carlos was van 1975 tot 2014 koning. Hij betrad de troon na het einde van de Franco-dictatuur.
Het Spaanse koningshuis was lange tijd zeer populair, maar al in de laatste jaren voor zijn aftreden ontstonden flinke barsten in het imago van Juan Carlos. Zo werd hem een olifantenjacht in Botswana zwaar aangerekend, net als de onthulling dat hij al jaren een minnares had.
Volgens het Spaanse persbureau EFE blijft de echtgenote van Juan Carlos, Sophia, in het Zarzuela-paleis in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ze zal haar activiteiten gewoon voortzetten.